Урсула фон дер Лайен и брта ѝ Ханс-Холгер АлбрехтЗастрахователният пазар в

...
Урсула фон дер Лайен и брта ѝ Ханс-Холгер АлбрехтЗастрахователният пазар в
Коментари Харесай

Румънският регулатор отне лиценза на Евроинс Румъния, за да го даде на брата на Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен и брта ѝ Ханс-Холгер Албрехт

Застрахователният пазар в Румъния продължава да бушува. Причината за следващия скандал е решение на Органа за финансов контрол (ASF), който даде лиценз за автомобилно обезпечаване на компания без опит в бранша, в чийто ръб участва братът на ръководителя на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

Става въпрос за Eazy Asigurari - дъщерно сдружение на Superbet, която е компания за онлайн залагания и хазартни игри с годишен оборот от 1.1 милиарда $ и измежду вложителите в който е американският капиталов фонд Blackstone. Председател на съвета на шефовете на компанията-майка от февруари е Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен. Само преди няколко месеца ASF лиши лиценза на Евроинс Румъния, благосъстоятелност на едноименната българска група и до скоро водач в автомобилното обезпечаване в северната съседка. С този акт на регулатора на процедура се отвори огромна ниша на пазара на автомобилни застраховки, където точно се чака да оперира нововъзникналият осигурител Eazy Asigurari.

Случаят с новолицензирания състезател провокира ужас в Брюксел и се приема с огромна изненада от специалистите, показва в материал за The European Conservative основаният в столицата на Белгия и Европейски Съюз публицист Томас О’Райли. Той напомня, че Superbet стъпва на румънския осигурителен пазар в интервал, в който пазарът е разтресен след години на финансови и политически кавги в бранша, кулминационна точка на които беше насилственото отдръпване на един от най-големите застрахователи - Евроинс Румъния, притежателите на който към този момент оповестиха, че това е вследствие на регулаторен напън на висши представители на румънския финансов контрол. ASF лиши лиценза на румънското поделение на Евроинс с претекст, че компанията има финансов дефицит от 400 млн. евро - акт, който се оспорва освен от самата компания, само че и от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), българските регулатори и самостоятелен инспектор, всички от които настояват, че компанията е била платежоспособна, напомня The European Conservative. Изданието засяга отчета на самостоятелния актюер, в който се заключава, че Евроинс Румъния няма проблем с платежоспособността си към датата на лишаване на лиценза. Информация за него беше оповестена на 5 април на уеб страницата на Европейска банка за възстановяване и развитие, която е миноритарен акционер в компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп.  

Сътресение

Секторът на автомобилното обезпечаване в Румъния претърпя голямо разтърсване през последните години, в които четири огромни компании на пазара банкрутираха и се стигна до обвинявания за проведена незаконна група и политическа корупция, написа още изданието. Предоставянето на лиценза се случва и няколко седмици, откакто Европейската комисия (ЕК) отхвърли достъп на депутати от Европейския парламент до формален отчет, който разкрива осъществени от румънския осигурителен контрол нередности и хипотетична акция за тормоз против румънския филиал на българския осигурител. Припомнят се и изказванията на Евроинс, че румънското им поделение е било набелязано от ASF още, когато отхвърля да придобие изпадналия в неплатежоспособност осигурител City Insurance през 2019 година Впоследствие този отвод провокира акция и регулаторен тормоз над компанията в продължение на четири години, с цел да се стигне до лишаване на лиценза на 17 март, осведоми Томас О’Райли.  Случаят е в допълнение безизходен от отхвърли на еврокомисията да позволи на депутати от европарламента да прочетат нередактиран вид на останал в загадка и потопен в тайнственост отчет по тематиката на европейския орган в застраховането - EIOPA, за който се твърди, че удостоверява констатациите на ASF за положението на Евроинс Румъния. Това провокира още въпроси в европарламента. Цитирани са и двама немски евродепутати. “При уклончивите отговори на еврокомисията на поставените в европарламента въпроси по отношение на проблема си задавам въпроса - не е ли време да се извърши без значение следствие на случилото се в Румъния и способна ли са европейските институции да реализират контрол в бранша? ”, разяснява Ларс Петер Берг. Той разказва разкритията като мощно притеснителни и прибавя, че Евроинс Румъния наподобява е сменена от компания със съмнителна нравственос, визирайки притежателя на новолицензираната Eazy Asigurari. Колегата му Гунар Бек смята държанието на Европейска комисия по тематиката за непрозрачно и отнася въпроса до Европейския омбудсман, като непосредствено показва връзката на брата на фон дер Лайен със застрахователния бранш в Румъния. Както наподобява, компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, е на път да извлече изгода от зейналата дупка на застрахователния пазар в Румъния след отдръпването на Евроинс, разяснява Томас О’Райли от The European Conservative. В материала си той пита и за какво Брюксел си затваря очите за корупцията в румънската страна.

Мнението на Еврохолд

Същевременно в напълно скорошно изявление за румънското издание Bursa, ръководителят на надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов още веднъж съобщи, че висши представители на румънския регулатор са се пробвали да откраднат бизнеса на Евроинс в Румъния и удостовери тезата, че има възможност една от задачите да е облагодетелстване на нов състезател в бранша. “С отнемането на лиценза на Евроинс Румъния управлението на ASF наруши редица разпореждания на националното законодателство и европейски наставления. Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. В същото време преди няколко дни беше възложен лиценз на нова компания в бранша (б.р. Eazy Asigurări). Много е необичайно, че ASF направи това за доста малко време. Опитах се да схвана повече за тази компания, потърсих информация на уеб страницата им, само че не открих нищо. Не бих се изненадал, в случай че тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла ни за едно евро, а по-късно възобнови всички полици и вземе 10% или 15% от пазара на безценица. Ако това се случи, в действителност ще се удостовери, че те са се пробвали да откраднат бизнеса на Евроинс Румъния ”, разяснява Асен Христов в изявлението за Bursa.

В изявлението пред румънското издание ръководителят на надзора на Еврохолд прави нови разкрития. Едно от тях е, че в българската Главна прокуратура е намерено наказателно произвеждане против двама от висшите функционери на румънския регулатор, които са в основата на рейда против Евроинс Румъния - Кристиан Рошу (вицепрезидент на ASF) и Валентин Йонеску (генерален шеф на Генералната дирекция по обезпечаване на ASF). Причината - корист със служебно състояние. Това по думите на Христов ги прави негодни за позициите, на които двамата са назначени сега, само че към този момент виновните държавни институции в Румъния не вземат отношение. Това съгласно ръководителя на надзора на Еврохолд удостоверява тезата, че офанзивата против българската компания е подкрепена и политически. В допълнение, Христов разкрива и за негови три срещи през предходната година с Марсел Чолаку, сегашният министър председател на Румъния, в които шефът на Еврохолд го осведоми за проблемите в практиките на румънския регулатор и средата за правене на осигурителен бизнес в страната. “Надявам се, че ни е чул. Но на този стадий наподобява, че не са подхванати дейности ”, разяснява Христов пред Bursa.

В изявлението излиза наяве, че Евроинс към този момент се е завърнал на румънския пазар посредством българското си поделение и на правилото на свободното даване на услуги в Европейски Съюз (Freedom of Services), като стартира да дава немоторни застрахователни услуги. “Евроинс България има право да развива активност на този принцип в Румъния от 2007 година Вече имаме насъбран опит и от няколко дни започнахме да предлагаме интензивно всички типове застраховки без “Гражданска отговорност ” (ГО). За последната би трябвало да изградим връзка с Гаранционния фонд в Румъния и Бюрото на автомобилните застрахователи в Румъния (BAAR), както и да получим ново позволение от българския регулатор, което чакаме в идващите няколко дни. Все още проучваме дали да предоставяме Гражданско отделение, само че във всички останали типове застраховки сме дейни в Румъния посредством нашето българско поделение ”, разяснява Асен Христов. Самата ASF прави всичко по силите си, с цел да пречи на компанията, в случай че се съди от думите на шефа на Еврохолд. “Много съм сюрпризиран, че импровизирано представители на ASF прозвъняват всички застрахователни брокери, като се пробват да ги притискат да не работят с нас ”, разяснява той. По думите му това се прави и против други две български компании, работещи в бранша. “Ето за какво считам, че в тази работа са забъркани и политици. Изненадан съм, че законът се нарушава, изключително законът за конкуренцията ”, сподели той.

Българската компания към момента апелира решението на ASF за лишаване на лиценза на Евроинс Румъния от 17 март, както и оповестяването на банкрута на компанията от румънския съд на 9 юни. Компанията също по този начин има намерение да съди румънската страна за 500 млн. евро и към този момент разгласи, че ще продължи правосъдната си борба в Европейски Съюз. От компанията са уверени също по този начин, че европейският орган по застраховането - EIOPA, е пренебрегнал данни, доказващи платежоспособността на румънското им поделение преди отнемането на лиценза.

Инфо: actualno.com

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР